Suntem suma obiceiurilor si asocierilor pe care la avem. In acest context, cateva mici schimbari de obiceiuri si de ‘prieteni’ ne pot duce viata intr-o directie mai buna sau mai proasta. Mai jos, puteti gasi 20 de lucruri (sau, mai degraba, obiceiuri) pe care oamenii de succes le evita constant. Si, evident, fac contrariul…

*

 1. Nu definesc succesul in bani. Majoritatea oamenilor de succes definesc reusita ca fiind fericirea, confortul mental sau ajutorul acordat altora. Vad banii ca pe ceva ce le aduce confort si le deschide noi oportunitati. Ei realizeaza ca banii nu le cumpara fericirea.
 2. Nu incep ziua fara un plan. Oamenii de succes stiu ca pentru a fi cat mai productivi si pentru a reusi, au nevoie sa fie disciplinati si inteligeti in modul in care isi organizeaza timpul. Pentru a face acest lucru, isi planifica zilele din timp, stabilind o lista cu to-do-uri la inceputul zilei [sau, mai productiv, la finalul zilei de lucru precedente] – ceea ce trebuie facut si in ce ordine. In felul acesta ei se asigura ca nu rateaza sarcini importante sau intalniri si  isi optimizeaza timpul pentru ce mai buna performanta.
 3. Nu definesc perfectiunea ca fiind un scop final. Pentru oamenii de scucces, lupta pentru perfectiune este mai degraba o risipa de energie si timp, pentru ca vei investi mai mult timp in cautarea greselilor si a defectelor ce trebuie reparate. In schimb, eforturile tale trebuie orientate pentru a „creste”. De la un punct la altul, oamenii de succes cauta sa indeplineasca sarcinile  cu intentia de a evolua.
 4. Nu se inconjoara cu persoane negative. Oamenii pesimisti, oamenii care se plang, oamenii care amana lucrurile la infinit si cei care gasesc scuze pentru totul – aceste tipuri de persoane sunt cele cu care nu vor oamenii de succes sa se inconjoare. Pentru ca, cu cat iti petreci mai mult timp cu genul acela de persoane cu atat primesti mai mult energie negativa. In schimb, oamenii de succes isi petrec timpul cu persoane pozitive, oameni entuziasti si cei care ii inspira.
 5. Nu percep dificultatile ca fiind probleme. Cand oamenii de succes se confrunta cu o dificultate sau cu un obstacol, privesc asta ca pe o provocare, pe care vor sa o rezolve ca pe orice alta piedica cu care s-au intalnit in trecut. Ei cred ca experianta ii va face mai destepti si mai puternici.
 6. Nu lasa esecul sa ii descurajeze. Oamenii de succes vad esecul ca un mod de a evolua si o oportunitate de invatare si progres. Ei cred ca nu conteaza de cate ori vor esua – se vor ridica din nou si vor fi mai puternici decat inainte.
 7. Nu lasa probeleme sa ii descurajeze. Daca lasi ca viata ta sa fie incarcata si ingreunata de probleme, nu vei face altceva decat sa fii stresat. Si acesta este modul in care vei avea mai multe dificultati in viata. Cand te confrunti cu o problema, in loc sa te concentrezi pe ea, mai bine te focusezi pe actiune si pe ce trebuie sa faci pentru a imbunatati situatia. Schimbandu-ti atentia in felul acesta, te vei simiti mai bine si vei gasi metode mai bune de a rezolva problema.
 8. Nu lasa prejudecata altora sa ii afecteze. Oamenii de succes nu lasa parerile altora sa le afecteze stima de sine . Ei stiu cat valoreaza si ce merite au. Stiu ce vor de la viata, ce cauta si au propriile reguli pentru a indeplini ce isi doresc. Nu au nevoie de aprobarea celor din exterior. Nu au nevoie de altii pentru a dovedi valoarea lor.
 9. Nu isi gasesc scuze. Oamenii de succes isi asuma responsabilitatea pentru greselile lor. Daca lucurile nu merg cum trebuie sau ceva se intampla gresit, ei vor lua responsabilitate pentru ce s-a intamplat si vor repara problema. Persoanele de succes sunt determinate sa isi duca pana la capat obiectivele in fiecare zi – nu conteaza cat de mici sau mari. Nu isi gasesc scuze.
 10. Nu invidiaza sucesul altora. Oamenii de succes considera ca toata lumea are abilitatea de a deveni “de succes”. Ei cred ca, cu cat sunt mai multi oameni de succes cu atat va fi lumea mai buna. Vazand alte persoane cum reusesc nu ii face sa fie invidiosi, in schimb devin inspirati si motivati.
 11. Nu ii ignora pe cei dragi. Indiferent cat de importanta este munca pentu persoanele de succes,  nu e la fel de importanta ca oamenii pe care le iubesc – familia, partenerul si ei insisi. Succesul adevarat incepe din interior. Iubirea si sprijinul de la cei dragi sunt semnificative si pot fi incredibil de utile pentru succesul personal.
 12. Nu uita sa se distreze. Munca poate fi obositoare. Oamenii de succes stiu ca munca fara joc este lipsita de sens. Munca trebuie sa fie placuta. Ca sa indeplineasca aceasta conditie ei fac ce le place si au un balans intre munca si viata personale, chiar daca uneori este greu. Oamenii de succes stiu ca e important sa fie odihniti, sa se relaxeze si sa se joace – pentru a putea fi eficienti.
 13. Nu isi neglijeaza sanatatea. Oamenii de succes adevarati stiu ca sanatatea aduce claritate, o minte motivata si un corp incarcat de energie – lucruri critice pentru a produce rezultate de exceptie. Totul in viata incepe cu o sanatate buna. Si totul se sfarseste atunci cand ne imbolnavim.
 14. Nu isi seteaza obiective vagi. Oamenii de succes stiu precis ce vor in viata. Ei stiu care sunt visele lor si sunt determinati sa le indeplineasca. Cand esti clar cu ce vrei in viata, sa vii cu planuri si o foaie de parcurs e usor. Tot ce trebuie sa faci e sa urmezi pasii, sa nu te lasi batut si sa nu fii distras. Cand ai o tinta bine stabilita, esti competent sa evaluezi unde esti in viata si cat de departe esti de acel obiectiv. Pe scurt, avand un tel si un vis, drumul este pe jumatate parcurs.
 15. Nu vorbesc doar ca sa vorbeasca, fac lucuri efectiv. Oamenii de succes nu se incurca doar cu vorba – cu idei sau critici aduse altora. Au grija ca lucrurile sa se infaptuieasca – si ca tot ce au zis ca o sa faca sa se intample. Ei executa. Ei implementeaza. Sunt oameni pe care te poti baza si de incredere.
 16. Nu se lasa victimizati. Oamenii de succes nu se lasa victimizati de actiunilor altora. Sunt destul de destepti sa se indeparteze de oameni rai si de situatii indoielnice. Nu poarta pica si nu cauta sa se razbune. Stiu ca singura metoda prin care pot fi fericiti este sa lase de o parte si sa mearga inainte – ca sa faca spatiu pentru lucurile mai bune din viata.
 17. Nu se lasa prinsi in trecut. Oamenii de succes nu raman ancorati in trecutul lor. Daca traiesti in trecutul tau, nu vei fi niciodata fericit in prezent, mai ales daca ai un trecut dureros. Traieste in prezent si devino constient de el.
 18. Nu opun rezistenta cand vine vorba de schimbare. Planuri, strategii si tactici – toate se pot schimba in timp. Oamenii de succes accepta schimbarile fara frustrari si rezistenta. Ei se adapteaza, considerand ca nu exista o ruta perfecta pentru succes.
 19. Nu se opresc niciodata din invatat. Nu conteaza cat de batrani ajung, oamenii de succes sunt mereu deschisi sa invete, pentru ca ei cred ca nimeni nu stie totul. Inspiratia poate aparea de oriunde, in orice timp si de la oricine. Astfel, nu se comporta ca un pahar plin cu apa, ci ca unul pe jumatate plin – pentru a avea mereu loc pentru invataturi noi.
 20. Nu isi finalizeaza ziua fara sa se fie recunoscatori. Indiferent cat de mari sau mici sunt lucurile din viata lor si cele din viata de zi cu zi, oamenii de succes sunt recunoscatori pentru lucrurile din viata lor si pentru cele intamplate in viata de zi cu zi. Ei isi arata aprecierea pentru cei care i-au ajutat. Le multumesc oamenilor care ii sprijina si stau alaturi de ei. Sunt recunoscatori pentru ce au in viata, in loc sa se uite la ce nu au. Oamenii de succes se simt binecuvantati si recunoscatori ca sunt in viata si pentru faptul ca se trezesc alaturi de persoanele dragi si fac lucrurile pe care le iubesc – iar acesta este secretul pentru a se trezi cu o energie pozitiva si pace interioara…

*

Sursa articolului: Huffingtonpost.com

0 Comments

Leave a Comment