Nu a fost nicio mentiune despre mai mult sex sau bungee jumping. O asistenta paliativa care discuta cu pacientii in ultimele lor zile din viata a dezvaluit cele mai comune regrete pe care le avem la sfarsitul vietii noastre. Si, printre primele, in special din partea barbatilor, este “imi doresc sa nu fi muncit atat de mult.”

Bronnie Ware este o asistenta australiana care a petrecut mai multi ani lucrand in ingrijirea paliativa, avand grija de pacienti in ultimile 12 saptamani din viata lor. Ea a inregistrat revelatiile lor pe un blog numit Inspiration and Chai, care a acaparat atat de multa atentie incat a scos o carte cu observatiile ei, numita “Top cinci regrete ale muribunzilor”.

Ware scrie despre claritatea fenomenala a viziunii pe care oamenii o capata la sfarsitul vietii si cum am putea invata din intelepciunea lor. “Cand erau intrebati despre vreun regret pe care il aveau sau daca ar face ceva diferit, apareau aceleasi teme comune”, spune ea.

Aici sunt cele cinci regrete ale celor pe patul de moarte, dupa cum le-a observat Ware:

1. Imi doresc sa fi avut mai mult curaj sa traiesc o viata in care eram sincer cu mine, ci nu o viata conform asteptarilor celorlalti.

“Acesta era cel mai comun regret dintre toate. Cand oamenii realizeaza ca viata lor este pe sfarsite si se pot uita in urma cu claritate, este usor de vazut cate vise au ramas neindeplinite. Majoritatea oamenilor nu a dus la capat nici macar jumatate din visele pe care le aveau si a trebuit sa moara stiind daca acest lucru a fost cauzat de deciziile pe care le-au luat (sau nu). Sanatatea aduce cu sine un sentiment de libertate, pe care putini il constientizeaza, pana cand nu il mai au.”

2. Imi doresc sa nu fi muncit asa de mult

“Acest regret a venit de la fiecare pacient barbat pe care l-am ingrijit. Ei au pierdut tineretea copiilor lor si compania partenerelor lor. Si femeile au mentionat acest regret, insa avand in vedere ca majoritatea facea parte dintre generatile mai batrane, multe paciente nu isi castigau traiul singure. Toti barbatii pe care i-am ingrijit regretau amarnic faptul ca si-au petrecut atat de mult din viata muncind pe branci pentru a-si castiga existenta.”

3. Imi doresc sa fi avut curajul sa imi exprim sentimentele

“Multi oameni isi reprima sentimentele pentru a mentine pacea cu ceilalti. Astfel, s-au multumit cu o existenta mediocra si niciodata nu au devenit ceea ce erau cu adevarat capabili sa devina. De aceea, multi au avut parte de boli care aveau legatura cu amaraciunea si ranchiuna pe care o purtau.”

4. Imi doresc sa fi pastrat legatura cu prietenii mei

“Adesea acestia nu realizau pe deplin avantajele prietenilor vechi, pana cand nu ajungeau in ultimele saptamani de viata si nu era mereu posibil sa dai de urma acestora. Majoritatea erau asa de prinsi de nebunia vietii lor, incat au lasat prietenii de aur sa se raceasca pe parcursul anilor. Erau multe regrete mari despre faptul ca nu au acordat prieteniilor timpul si efortul care ar fi meritat. Tuturor le e dor de prietenii lor cand sunt pe moarte.”

5. Imi doresc sa ma fi lasat sa fiu mai fericit

„Acesta e un regret surprinzator de des intalnit. Multi nu realizau decat la sfarsitul vietii ca fericirea este o alegere. Multi au ramas blocati in rutine si obiceiuri vechi. Asa numitul “confort” al familiarului s-a revarsat peste sentimentele lor si viata lor fizica. Frica de schimbare i-a determinat sa se prefaca in fata celorlalti, si a lor, ca erau fericiti, multumiti, cand de fapt, in adancul lor, si-ar fi dorit sa rada cum se cuvine si sa accepte diverse aspecte prostesti in viata lor iarasi.“

Care este cel mai mare regret al tau de pana acum, si cat de departe vei merge pentru a-l schimba pana mori?

 Sursa articolului: The Guardian

0 Comments

Leave a Comment