Inainte de toate, fiecare dintre noi ar trebui sa isi defineasca propria versiune a succesului si a prosperitatii (interioare, fizice, economice, etc.). In acest sens, va recomand cu drag acest articol. Apoi, poate ar ajuta sa fim de acord cu faptul ca oamenii care au succes fac lucrurile altfel decat cei care “au ghinion”. Inainte de a va lasa cu un articolul de mai jos, sa va amintesc ce spunea Aristotel in urma cu vreo 2300 (si ceva) de ani: suntem ceea ce facem in mod repetat, prin urmare excelenta nu este un act, ci un obicei

**

Ceea ce faci astazi conteaza. De fapt, obiceiurile tale zilnice ti-ar putea influenta puternic situatia financiara.

“Metafora care imi place este aceea a avalansei”, spune Thomas Corley, autorul cartii Obiceiuri bogate: obiceiurile zilnice pentru succes ale persoanelor instarite. “Aceste obiceiuri sunt precum fulgii de zapada – se fac din ce in ce mai mari, iar apoi ai o avalansa de succese.”

Corley a petrecut 5 ani studiind vietile oamenilor bogati (cei cu venituri anuale mai mari de 160.000 de dolari si care deja detin averi de cel putin 3,2 milioane de dolari) si ale celor saraci (considerati a fi cei cu venituri anuale sub 35.000 de dolari si cu active mai mici de 5.000 de dolari).

A reusit sa clasifice obiceiurile in “obiceiuri bogate” si “obiceiuri sarace”, reprezentand tendintele celor care se incadreaza in fiecare categorie. Dar, spune Corley, toti avem cateva obiceiuri bogate si cateva obiceiuri sarace. “Cheia este ca mai mult de jumatate din obiceiuri sa fie bogate”, adauga el.

Dar care sunt acele obiceiuri bogate care joaca un rol asa de important? Mai jos gasesti cateva dintre ele:

1. Oamenii bogati isi amintesc mereu de obiectivele pe care si le-au setat. “Ma concentrez asupra obiectivelor in fiecare zi.” – 62% dintre oamenii bogati sunt de acord cu aceasta afirmatie, iar dintre cei saraci doar 6%.

Nu numai ca oamenii bogati isi seteaza obiective lunare si anuale, insa 67% dintre ei isi scriu aceste obiective. “Am fost uimit”, spune Corley. “Am crezut ca un obiectiv este unul mai cuprinzator, insa mi s-a explicat ca o dorinta nu este un obiectiv”. El adauga ca un obiectiv este cu adevarat un obiectiv daca are doua lucruri: este realizabil si exista actiuni fizice pe care le poti face pentru a-l atinge.

2. Stiu ce este nevoie sa faca astazi. “Zilnic imi fac o lista cu sarcini.” – 81% dintre persoanele instarite au fost de acord cu aceasta afirmatie si doar 19% dintre cele sarace.

Nu numai ca oamenii instariti isi fac liste cu sarcini zilnice, dar 67% dintre ei si indeplinesc minim 70% din ceea ce si-au propus pe ziua respectiva.

3. Nu se uita la televizor. “Ma uit la televizor o ora pe zi sau mai putin.” – dintre oamenii instariti 67% au fost de acord, iar dintre cei saraci 23%.

In mod similar, doar 6% dintre “bogati” urmaresc emisiuni de tip reality show, comparativ cu cei 78% dintre “saraci”, care fac acest lucru. “Variabila comuna printre cei bogati este cum isi folosesc timpul in mod productiv”, spune Corley. “Cei bogati nu evita sa se uite la televizor deoarece sunt super-disciplinati sau au o super-vointa. Pur si simplu, nu se gandesc sa se uite le televizor deoarece sunt angajati in alte activitati uzuale – citesc.”

4. Oamenii bogati citesc…dar nu pentru amuzament. “Imi place foarte tare sa citesc.” – dintre persoanele instarite 86% au fost de acord cu afirmatia, in timp ce dintre cele sarace doar 26%.

Desigur ca oamenilor bogati le place sa citeasca, dar nu fictiune, ci mai ales carti de dezvoltare personala. Croley adauga “sunt atrasi in special de subiecte legate de dezvoltarea lor”. De fapt, 88% dintre ei isi acorda 30 de minute zilnic pentru a citi despre dezvoltare personala, comparativ cu 2% dintre cei saraci care fac acelasi lucru.

5. In plus, sunt mari fani ai cartilor in format audio. “Pe drum spre serviciu ascult carti in format audio.” – 63% dintre “bogati” sunt de acord cu aceasta afirmatie, iar dintre “saraci” 2%.

Chiar daca nu iti plac cartile in format audio, poti profita de drumul catre locul de munca cu orice fel de astfel de activitati de autodezvoltare potrivite in aceste conditii.

6. Fac mai mult decat li se cere la locul de munca. “Fac mai multe decat imi cere job-ul.” – dintre oamenii instariti 81% sunt de acord cu afirmatia, iar dintre cei saraci 17%.

Nu conteaza ca, desi 86% dintre persoanele bogate (comparativ cu 43% dintre cele sarace) lucreaza in medie 50 de ore sau mai mult in fiecare saptamana, doar 6% dintre cei care au participat la sondaj s-au declarat nefericiti din aceasta cauza.

7. Nu spera sa castige la loterie. “Joc la loterie in mod regulat.” – 6% dintre cei bogati sunt de acord cu afirmatia, si 77% dintre cei saraci.

Nu mai este nevoie sa spun ca persoanele instarite sunt foarte atente la cum isi investesc banii. “Majoritatea dintre acestea au detinut diverse afaceri si si-au asumat riscuri cu banii lor personali”, spune Corley. “Astfel de oameni nu se tem sa-si asume riscuri”.

8. Sunt atenti la greutatea lor. “Zilnic numar caloriile.” – 57% dintre “bogati” au fost de acord, iar dintre saraci, 5%.

Oamenii instariti sunt foarte atenti la starea de sanatate, spune Corley. “Unul dintre indivizii care au participat la studiu avea in jur de 68 de ani si o avere de aproximativ 78 de milioane de dolari. L-am intrebat de ce nu se pensioneaza si s-a uitat la mine de parca eram venit de pe Marte. Mi-a spus asa: ‘in ultimii 45 de ani am facut miscare zilnic si am fost atent la ceea ce mancam, deoarece stiam ca ultimii ani din cariera imi vor aduce cele mai multe castiguri.’ Daca el isi poate prelungi cariera cu 4-5 ani, asta inseamna ca mai poate castiga inca 7 milioane de dolari.”

9. Au grija de zambetele lor. “Folosesc ata dentara zilnic.” – dintre persoanele instarite 63% au fost de acord cu afirmatia, iar dintre cele sarace 16%.

Am spus indeajuns.

**

Sursa articolului: Entrepreuneur

0 Comments

Leave a Comment