Nu exista nimic mai trist decat o persoana bogata care e nefericita sau iritata constant. Chiar nu exista nicio scuza pentru acesta situatie si totusi observam acest fenomen in fiecare zi. Toate acestea rezulta dintr-o viata extrem de dezechilibrata, una cu prea multe asteptari si prea putina recunostinta pentru lucrurile din jur. Fara recunostinta si apreciere pentru ceea ce ai deja, nu vei stii niciodata ce inseamna implinirea adevarata. Dar cum cultivam echilibrul in viata? Care este scopul succesului daca viata nu are armonie? Oriunde in lume, putem descoperi ca aproape in fiecare moment oamenii iau niste decizii cruciale care ajung sa le dicteze calitatea vietii. Daca luam aceste decizii inconstient, vom ajunge ca majoritatea persoanelor care de obicei nu sunt in forma, sunt epuizate emotional si de multe ori stresate finaciar. Daca luam decizii in mod constient, putem sa ne schimbam literalmente cursul vietii, incepand de azi…

 Decizia 1: Alege cu grija pe ce sa te concentrezi.

In fiecare moment, milioane de lucruri se lupta pentru atentia ta. Va puteti concentra pe lucrurile care se intampla aici si acum sau pe ce vrei sa creezi in viitor. Sau te poti concentra pe trecut. Cand concentrarea dispare, energia ta scade. Obiceiurile tale si pe ceea ce te focalizezi iti definesc intreaga viata. Pe ce aspecte tinzi sa te concentrezi cel mai mult: pe ceea ce ai sau pe ceea ce iti lipseste in viata ta? Sunt sigur ca te gandesti la ambele fatete ale monezii. Dar daca iti examinezi gandurile uzuale la ce  te gandesti cel mai mult din timpul tau? In loc sa te concentrezi pe ce nu ai sau sa ii invidiezi pe cei care o duc mai bine financiar decat tine, poate ar fi mai bine sa constientizezi faptul ca ai foarte multe lucruri pentru care trebuie sa fii recunoscator, iar multe din ele nu au nici o legatura cu banii. Poti fii recunoscator pentru sanatate, familie, prieteni, oportunitati si minte. Dezvoltandu-ti un obicei de a aprecia ceea ce ai, poate crea un nou nivel de bunastare emotionala si bogatie. Dar adevarata intrebare este: iti rezervi timpul pentru a fi cu adevarat  recunoscator fata de corpul, mintea, inima si sufletul tau? Aici se regaseste, de fapt, fericirea si multumirea.

Ia in considerare un alt mod de focalizare care afecteaza calitatea vietii tale: te concentrezi mai mult pe ce poti controla sau pe ce nu poti controla? Daca te concentrazi pe ce nu poti controla, vei fi mult mai stresat in viata. Poti influenta multe asptcte ale vietii, dar nu le poti controla.

Dupa ce abordezi acest tipar de gandire, mintea ta trebuie sa mai ia urmatoarea decizie:

Decizia 2: Clarifica. Ce inseamna toate “astea” din jurul tau?

In final, cum te simti despre viata ta nu are nimic de a face cu evenimentele din ea, cu conditia ta finaciara sau ce ti s-a intamplat sau nu. Calitatea vietii tale este controlata de semnificatia pe care o dai tu lucrurilor. De cele mai multe ori poti fi inconstient de sensul pe care il atribuie mintea ta pentru evenimentele din viata. Cand ti se intampla ceva care iti perturba viata (un accident de masina, o problema de sanatate, pierdera locului de munca), te gandesti ca acesta este sfarsitul sau un nou inceput?

Daca cineva te confrunta, ai impresia ca te insulta, te ajuta sau ii pasa cu adevarat de tine? Cand ai o problema devastatoare, inseamna ca cineva acolo sus te pedepseste sau te provoaca? Exista posibilitatea ca aceasta problema sa fie un dar?

Viata ta capata orice semnificatie ii dai. Aceasta vine si cu un sentiment unic sau o emotie, iar calitatea vietii tale tine de starea emotionala in care te afli.

Indiferent cat de multe medicamente anti-depresive inghite o persoana, o sa ii fie usor sa sufere daca se concentreaza constant pe ceea ce nu poate controla in viata lui si pe ceea ce ii lipseste. Daca adauga la starea aceea si sensul „ca nu are niciun rost sa traiasca”, va fi un cocktail emotional pe care niciun antidepresiv nu il poate combate.

In schimb, daca aceeasi persoana poate descoperi o noua semnificatie, un motiv nou pentru a trai sau credinta ca toate acestea trebuiau sa se intample, atunci el va fi mai puternic decat orice i s-a intamplat.

Cand oamenii isi schimba focalizarile cu care s-au obisnuit si semnificatiile pe care le dau lucrurilor, nu exista limita pentru unde poti ajunge. O schimbare de focus si de semnificatie poate, literalmente, transforma biochimia creierului in cateva minute.

Asa ca preia controlul si tine minte: Semnificatie = emotii si emotii = viata. Alege constient si intelept. Gaseste un sens care sa iti dea putere in orice situatie, iar bunastarea, in cel mai profund sens, va fi a ta.

Odata ce creezi un sens in mintea ta, el creaza o emotie, iar emotia te conduce in situatia in care poti lua a treia decizie:

Decizia 3: Ce vei face?

Actiunile pe care le faci sunt puternic influentate de starea emotionala in care te aflii. Daca esti nervos, te comporti diferit fata de atunci cand esti vioi. Daca doresti sa iti conturezi actiunile, cea mai rapida cale este sa schimbi focusul si sa il muti pe ceva mult mai puternic.

Doua persoane care sunt nevroase se pot comporta diferit. Unii lasa de la ei, unii nu. Unele persoane isi exprima enervarea in liniste. Altele o fac violent si tare. In schimb, altii o suprima numai pentru a cauta o oportunitate pasiv-agresiva ca sa recastige avantajul sau ca sa isi exercite razbunarea.

De unde provin aceste tipare de gandire? Oamenii tind sa isi modeleze comportamentul in functie de cei pe care ii respecta, alaturi de care se simt bine si pe care ii iubesc. – De la persoanele care te frustreaza sau te enerveaza? De obicei le respingeti abordarea. In schimb, de prea multe ori te poti afla in comportamentele la care ati asistat neincetat in copilarie si de care erai nemultumit. Este foarte util pentru tine sa devii constient de aceste tipare, mai ales cand esti frustrat, nervos, trist sau singur. Nu poti schimba comportamentele daca nu esti constient de ele.

Acum ca esti constient de puterea celor trei decizii, incepe prin a cauta aceste persoane model, care experimenteaza deja ceea ce iti doresti tu in viata. Oameniicare sunt pasionati de ceea ce fac au un mod total diferit de a se focusa si de a da alt sens provocarilor, in comparatie cu persoanele care in mod constat se plang si se apara.

Nu este stiinta spatiala. Daca devii constient de diferentele prin care oamenii abordeaza aceste trei decizii, vei avea o poteca ce te ajuta sa creezi o schimbare pozitiva si permanenta in orice arie de activitate din viata…

Sursa articolului: Entrepreneur.com

0 Comments

Leave a Comment