Rasistii si huliganii – cu totii imi faceau viata grea, dar persoanele care obisnuiau sa ma faca de rahat cel mai tare erau veganii. Erau ipocriti, fanfaroni, oameni fara simtul umorului – as fi facut orice sa-i evit, pana in ziua in care am devenit chiar eu unul din ei.

Chiar si a spune cuvintele „Sunt vegan” inca imi suna ciudat, in timp ce sentimentul rusinii pe care inca il simt pentru batjocorirea din trecut a acestor persoane gingase, ramane.

Realizez ca am fost odata huliganul pe care l-am dispretuit, impunandu-mi dorintele asupra creaturilor din simplul fapt ca evolutia mi-a facut cadou un loc in varful lantului alimentar. Chiar si mai rau, ranjeam in timp ce infulecam nefericirea altor creaturi si denigram incercarile oamenilor de a explica de ce acest lucru ar fi rau.

Odata ce se aprinde becul si realizezi ca mancarea pe care o consumi in veselie cauzeaza de fapt o suferinta masiva pe termen lung, perfect evitabila, asupra miliardelor de animale, acest lucru nu este o epifanie usor de uitat.

Supermarketul nu mai arata niciodata la fel, macelariile devin locuri intunecate. Perversitatea de a folosi figuri antropomorfizate ale animalelor zambitoare pentru a face publicitate pachetelor cu propriile lor parti corporale creste aproape de speriat.

Realizezi de asemenea ca majoritatea veganilor nu sunt vegani din motive de dieta sau din mofturi, dar din compasiune si un sentiment de corectitudine.

Multi adora de asemenea gustul carnii, oualor si a branzei (mie cu siguranta imi place) dar realizeaza ca se poate supravietui si prospera cu usurinta fara a contribui la durerea si suferinta de nedescris induse animalelor din fermele industriale.

Expansiunea simpatiei morale pentru a include ambele genuri, toate rasele, majoritatea religiilor, invalizilor, saracilor – chiar si animalele si mediul, ar putea fi intr-o zi judecate ca fiind virtutea definitorie a oamenilor ce au trait in secolele 20 si 21.

Acum 30 de ani, ai fi putut sa bati un caine pe strada si nimeni sa nu spuna nimic. Acum oamenii s-ar aduna revoltati.

Marile minti cum ar fi cea a co-fondatorului Google Sergey Brin, nu baga milioane de dolari pentru dezvoltarea carnii crescute in laborator doar pentru a castiga bani mai tarziu din asta.

Brin va recunoaste la un moment dat – probabil mai devreme decat ne-am imagina – ca alegerea unei persoane de a consuma carne imbibata cu suferinta in locul celei produse in laborator, va fi judecata in cam acelasi fel in care e judecat cineva acum umbland intr-o haina de nurca.

Pana atunci, veganii vor exista intr-un loc similar celui ocupat odinioara de abolitionistii sclaviei. Gary Smith, autorul site-ului The Thinking Vegan (Veganul ganditor), a impartasit o experienta des intalnita printre vegani: „atunci cand impartasesti ceea ce ai invatat cu prietenii si membrii familiei, oameni pe care ii respecti si ii iubesti profund, acestia raspund cu indiferenta in cel mai bun caz.”

„Simti ca ai descoperit un genocid pe care toata lumea incearca sa-l ascunda si sa-l ignore. Si nu mai poti participa. Si nu mai poti sa pastrezi linistea. Si atunci esti vazut ca un militant, extrem, critic.”

Am descoperit acest citat datorita artistului Gold Coast Jo Fredericks, care in septembrie2014 a lansat o expozitie cu picturi fascinante si provocatoare numita Holocaustul Animalelor .

Lui Fredericks, care a crescut intr-o ferma de vaci de un milion de acri si, in tinerete, l-a ajutat pe tatal sau sa marcheze, castreze si sa exporte zeci de mii de animale la abator, i-au fost eliminate recent pozele de pe Facebook, dupa ce utilizatorii s-au plans ca acestea ar fi „ofensive”.

Banuiesc ca sunt aceiasi oameni care ar spune ca produsele din carne crescuta in laborator sunt „dezgustatoare” sau „scarboase”, totusi sunt fericiti sa consume tesuturile moarte ale animalelor brutalizate ce traiesc in propriile excremente si in propria suferinta.

Sursa articolului: Brisbanetimes.com.au 

0 Comments

Leave a Comment