Profesorul de istorie Yuval Noah Harari, autor al cartii Sapiens: o scurta istorie a omenirii, explica de ce oamenii domina Pamantul. Motivul nu este usor de intuit…

Acum 70,000 de ani oamenii erau animale nesemnificative. El mai important lucru de stiut despre oamenii preistorici este acela ca ei erau lipsiti de importanta. Impactul pe care il exercitau asupra lumii era foarte mic, mai mic decat cel exercitat de meduze, ciocanitori sau bondari.

Astazi insa, oamenii controleaza aceasta planeta. Cum am ajuns de acolo aici? Care a fost secretul succesului, care ne-a transformat din niste maimute nesemnificative care isi vad de treaba lor intr-un colt din Africa, in conducatorii lumii?

De multe ori cautam diferente intre noi si animale la nivel individual. Vrem sa credem ca exista ceva special in legatura cu corpul uman sau creierul uman care face ca fiecare individ sa fie superior unui caine, unui porc sau unui cimpanzeu. Adevarul este ca la o analiza individuala, de unu-la-unu, oamenii sunt jenant de similari cimpanzeilor. Daca ma pui alaturi de un cimpanzeu pe o insula singuratica, pentru a vedea cine supravietuieste, as paria cu siguranta pe cimpanzeu.

Adevarata diferenta intre noi si alte animale se situeaza la nivel colectiv. Oamenii controleaza lumea deoarece sunt singurele animale capabile sa coopereze cu usurinta in numar mare. Furnicile si albinele pot de asemenea sa lucreze impreuna in numar mare, insa fac acest lucru intr-un mod foarte rigid. Daca un stup se confrunta cu o noua amenintare sau oportunitate, albinele nu pot sa isi reinventeze sistemul social peste noapte astfel incat sa adapteze mai bine. Ele nu pot, de exemplu, sa isi execute regina si sa stabileasca o republica. Lupii si cimpanzeii coopereaza intr-un mod mult mai flexibil decat furnicile, insa pot face acest lucru doar intr-un grup restrans. In cazul lupilor si al cimpanzeilor, cooperarea se bazeaza pe cunoasterea personala a celuilalt membru. Daca eu sunt cimpanzeu si vreau sa colaborez cu tine, trebuie sa te cunosc personal: Ce fel de cimpanzeu esti? Esti un cimpanzeu dragut? Esti un cimpanzeu rau? Cum pot coopera cu tine daca nu te cunosc?

Doar Homo sapiens pot coopera in moduri extrem de flexibile cu nenumarati straini. Intr-o relatie de unu-la-unu sau zece-la-zece, cimpanzeii ar putea fi mai buni decat noi. Insa potriviti 1,000 de Sapiens cu 1,000 de cimpanzei, si Sapiens vor castiga detasat, pentru simplul motiv ca 1,000 de cimpanzei nu vor putea niciodata coopera in mod eficient. Puneti 100,000 de cimpanzei pe Wall Street sau pe Stadionul Yankee, si veti obtine haos. Puneti 100,000 oameni in aceleasi locuri, si veti obtine retele de comert si competitii sportive.

Cooperarea nu este intotdeauna placuta, bineinteles. Toate acele lucruri ingrozitoare pe care oamenii le-au facut de-a lungul istoriei sunt de asemenea rezultatul cooperarii in masa. Inchisori, abatoare si lagare de concentrare sunt, de asemenea, sisteme de cooperare in masa. Cimpanezii nu au inchisori, abatoare sau lagare de concentrare.

Si totusi, cum au reusit oameniii sa fie singurele animale capabile sa coopereze in mod flexibil in numar mare, fie pentru a se juca, a tranzactiona sau a sacrifica? Raspunsul este imaginatia noastra. Putem coopera cu numerosi straini deoarece putem inventa povesti fictive, pe care le putem raspandi, si putem convinge milioane de oameni sa creada in aceste povesti. Atata timp cat toata lumea crede in aceasi povesti fictive, cu totii se supun acelorasi reguli, si putem prin urmare coopera in mod eficient.

Acest lucru este ceva ce numai oamenii sunt capabili sa faca. Nu vei putea convinge niciodata un cimpanzeu sa iti ofere o banana, promitandu-i ca, dupa ce va muri, se va duce in Raiul Cimpanzeilor si va primi nenumarate banane ca rasplata pentru faptele sale bune. Nici un cimpanzeu nu va crede vreodata o astfel de poveste. Numai oamenii cred aceste povesti. Acesta este motivul pentru care am ajuns sa conducem lumea, in timp ce cimpanzeii sunt inchisi in gradini zoologice si laboratoare de cercetare.

Este relativ usor sa accepti idea conform careia retelele de cooperare religioase se bazeaza pe povesti fictive. Oamenii construiesc o catedrala impreuna sau merg intr-o cruciada impreuna deoarece cred in aceleasi povesti despre Dumnezeu si Rai. Acelasi lucru este valabil insa si pentru alte tipuri de cooperare umana la scara larga. Luati de exemplu sistemul nostru juridic. Astazi, cele mai multe sisteme juridice se bazeaza pe credinta in drepturile omului. Insa drepturile omului sunt doar o fictiune, la fel ca si Dumnezeu si Raiul. In realitate, oamenii nu au nici un drept, la fel cum nici cimpanzeii sau lupii nu au drepturi. Taie corpul unui om si nu vei gasi acolo drepturile sale. Singurul loc unde exista drepturile omului este in povestile pe care le inventam si le transmitem unul altuia. Drepturile omului reprezinta o poveste foarte atractiva, insa este doar o poveste.

Acelasi mecanism functioneaza in politica. La fel ca si Dumnezeu si drepturile omului, natiunile sunt de fapt fictiuni. Un munte este ceva real. Il poti vedea, il poti atinge, il poti miroase. Insa Statele Unite ale Americii (sau Romania) nu sunt o realitate fizica. Nu le poti vedea, nu le poti atinge sau nu le poti mirosi. Sunt doar povesti pe care oamenii le-au inventat si de care au devenit foarte atasati.

Acelasi lucru este valabil si in cazul retelelor economice de cooperare. Luati o bancnota, de exemplu. Aceasta nu are nicio valoare in sine. Nu o poti manca, bea sau purta. Intra insa in scena cativa din cei mai mari povestitori cum ar fi Presedintele Rezervei Federale si Presedintele Statelor Unite, si ne conving sa credem ca aceasta bucata verde de hartie valoareaza cat cinci banane. Atata timp cat milioane de oameni cred aceasta poveste, acea bucata verde de hartie chiar valoreaza cat cinci banane. Pot merge acum la magazin, sa inmanez o hartie fara valoare unui strain pe care nu l-am mai intalnit inainte, si sa primesc banane in schimb. Incearca sa faci acest lucru cu un cimpanzeu.

Intr-adevar, banii reprezinta poate cea mai de succes poveste de fictiune inventata de oameni. Nu toti oamenii cred in Dumnezeu, sau in drepturile omului, sau in Statele Unite ale Americii. Insa toata lumea crede in bani, si toata lumea crede in dolar. Chiar si Osama bin Laden. El a urat religia americanilor, politica americanilor, si cultura americanilor — insa a fost destul de pasionat de dolarii americani. El nu a avut nicio obiectie la aceasta poveste.

Pentru a concluziona, in timp ce toate celelalte animale traiesc intr-o lume obiectiva a raurilor, a copacilor si a leilor, noi oamenii traim intr-o lume duala. Da, exista rauri, copaci si lei in lumea noastra. Insa deasupra acestei realitati obiective, am construit un al doilea strat – o realitate creata, cuprinzand entitati fictive, cum ar fi Uniunea Europeana, Dumnezeu, dolarul si drepturile omului.

Si, pe masura ce trece timpul, aceste entitati fictionale au devenit din ce in ce mai puternice, astfel incat astazi sunt cele mai puternice forte din lume. Insasi existenta copacilor, a raurilor si a animalelor depinde astazi de dorintele si deciziile entitatilor fictionale cum ar fi Statele Unite ale Americii si Banca Mondiala — entitati care exista doar in imaginatia noastra.

Sursa articolului: TED.com 

0 Comments

Leave a Comment