Atunci cand cineva se simte inferior sau desconsiderat, acea persoana isi exprima adesea sentimentele sub forma de invidie sau ura. Aceste sentimente pot provoca situatii incomode si te fac sa te simti inconfortabil pentru succesul tau. Confrunta direct oamenii furiosi si invidiosi folosind diferite strategii pentru a-i ajuta sa-si depaseasca gelozia si astfel te va ajuta sa stabilesti relatii pozitive.

PARTEA 1. Confruntarea cu oamenii furiosi si invidiosi

1. Nu lua nimic personal. Constientizeaza ca atunci cand o persoana este geloasa pe tine, nu este din cauza ta, ci este pur si simplu problema lor. Fii increzator in tine insuti. Nu permite unei persoane invidioase, sa-ti afecteze sau sa iti puna la indoiala increderea de sine. Continua sa faci ceea ce faci si nu permite altora sa te opreasca. Concentreaza-te asupra oamenilor care te sustin. Aminteste-ti ca ei sunt invidiosi pentru ca tu faci ceva bine.

2. Ignora comentariile de invidie si de ura. Desi este greu de realizat, ignora comentariile rautacioase venite din partea persoanelor invidioase, transmitandu-le ca nu vrei sa validezi sentimentele lor.

3. Adreseaza-te direct haterilor. Atunci cand ignorarea unei persoane nu este o optiune, abordarea directa a situatiei poate ajuta la eliberarea tensiunii. Incepe o conversatie pentru a-i confrunta cu privire la comportamentul lor.

“Vreau sa am o relatie de lucru pozitiva, ce pot sa fac pentru a ajuta la promovarea aceastui mediu?”

“In timp ce eu apreciez criticile tale constructive, simt ca uneori ai devenit putin mai dur.”

4. Redu-ti interactiunile negative cu persoana. In cazul in care poti schimba mediul sau dinamica sociala acest lucru va reduce capacitatea persoanei invidioase sa te influenteze. Petrece timp cu oameni care te sustin, astfel incat este mai putin probabil ca haterii sa se confrunte cu tine cand esti cu un grup. Atunci cand vezi persoana invidioasa, fii primul care saluta, pe un ton politicos, apoi treci mai departe. Imprieteneste-te cu prietenii lor, pentru a-i face sa se simta ca niste straini.

5. Schimba-ti rutina, astfel incat sa nu se intersecteze cu haterii. Alege-ti alt traseu atunci cand mergi pe jos, foloseste baia amplasata pe un alt coridor, sau vezi daca ai posibilitatea sa-ti schimbi programul sau turele de lucru.

6. Stabileste limite. Nu te simtii ca si cand esti nevoit sa continui sa asculti o persoana invidioasa care se descarca pe tine tot timpul. Stabileste o limita mentala cat timp vei sta in preajma persoanei cu energie negativa, apoi in mod politicos inchei conversatia. Acorda-ti 1 minut cand vorbesti cu ei, apoi pleci spunand “Trebuie sa verific ceva.” Tine evidenta comentariilor negative si, dupa 3, incheie conversatia.

7. Transmite-i persoanei ca nu apreciezi negativitatea. In timp ce nu vrei sa fii nepoliticos si sa superi mai mult acea persoana, fa-o sa constienteze de felul in care te face sa te simti, determinand-o sa-si schimbe comportamentul.

“Ma simt inconfortabil de modul in care vorbesti cu mine.”

“Atunci cand vorbim, abordarea ta ma face sa ma simt prost. Putem schimba ca interactiunile noastre sa fie mai pozitive?”

PARTEA a 2-a. Ajuta oamenii sa-si depaseasca ura/invidia.

1. Fii deasupra haterilor si invidiosilor. Indiferent de cat de negativa este o persoana, mentine-ti interactiunile pozitive cu aceasta. Arata-le o modalitate mai buna de a face fata situatiilor, fiind tu insuti exemplul. Complimenteaza persoana pentru trasaturile ei pozitive. Fii politicos in toate interactiunile cu persoana. Ofera-te sa ajuti persoana sa-si imbunatateasca abilitatile in domeniile in care este invidioasa pe tine.

2. Apropie-te de aceste persoane vorbind despre luptele tale personale. Unii oameni cred ca ei sunt singurii care au experiente negative. Vorbind deschis despre propriile capcane personale poate ajuta sa-si dea seama ca nu sunt singuri, iar relatia voastra se va imbunatati. Impartaseste experientele pe care le-ai esuat candva. Discuta despre sarcini care sunt dificile pentru tine. Cere ajutorul persoanei invidioase, pentru a-i castiga increderea.

3. Ajuta persoana sa devina mai buna. Invidia poate aparea de la un sentiment de inferioritate. Ofera-te sa devii tutore sau mediator pentru o persoana invidioasa pentru a-si imbunatati abilitatile in domeniul in care aceasta este geloasa pe tine, acest lucru poate ajuta la atenuarea sentimentelor. Sprijina eforturile celeilalte persoane, astfel incat sa nu devii condescendent sugerand ca esti mai bun decat cealalta persoana.

4. Ofera alternative. Daca cineva este gelos din cauza a ceea ce ai sau faci, arata-le optiunile ca pe niste alternative. Nu este intotdeauna posibil sa oferi ceea ce isi doreste toata lumea. Fii creativ in gasirea unor optiuni alternative pentru a le prezenta persoanelor invidioase pe tine. Incearca sa oferi posibilitati multiple pentru a le permite sa aleaga.

5. Evita postarea de comentarii sau imagini inflamatorii pe retele de socializare. Nu e nevoie sa renunti la retelele de socializare, dar gandindu-te la modul in care te percep ceilalti, e bine sa te asiguri ca mesajele tale nu sunt ofensatoare si nu creaza gelozie, invidie.

Partea a 3-a. Intelegerea originilor invidiei si negativitatii

1. Intelege ce este invidia. Oamenii devin gelosi atunci cand simt ca cineva are ceva ce ar trebui sa fie al lor. Oamenii care sunt invidiosi deseori dau vina pe altii din jurul lor, mai degraba decat sa recunoasca emotia care ii face sa se simta rau.

2. Gaseste sursa specifica persoanei invidioase. O mare parte a invidiei se naste din temeri; frica de a fi desconsiderat sau de a nu fi iubit poate avea influente puternice. Afla ce frica alimenteaza gelozia pentru a vedea de unde provine. Invidia poate proveni dintr-o varietate de surse: obiecte fizice, relatii personale, pozitii profesionale, statut social.

3. Intreaba direct ce anume deranjeaza persoana. Apropie-te politicos de persoana care este invidioasa sau iti poarta pica pentru succesul tau si intreba care este motivul. Nu adauga mai multe motive pentru ca aceasta sa nu fie deranjata, sa nu fi nepoliticos, insa pentru rezultate mai bune, sa fii direct si deschis. Ai putea incerca una dintre aceste sugestii pentru a le ajuta sa se deschida:

“Am observat ca actionezi diferit in jurul meu. Ti-am facut ceva ce te-a deranjat? “

“Vreau sa ma asigur ca nu te-am suparat, e totul in regula?”

“Esti o persoana minunata si am vrut sa stiu daca a intervenit ceva intre noi.”

Partea a 4-a. Separarea invidiei si a criticii

1. Gandeste-te la sursa comportamentului. Gandeste-te la cine furnizeaza comentariile pe care le simti pline de ura sau invidie. In cazul in care persoana este seful sau antrenorul, aceste comentarii cel mai probabil, incearca sa te ajute sa prosperi, ci nu sa te darame.

2. Observa interactiunile persoanei cu altii. Unii oameni au o tendinta de gelozie deliranta, recunoscuta medical. Aceste persoane exprima in mod constant invidie si e posibil sa nu o faca intentionat.

3. Fii dispus sa accepti critica intr-un mod pozitiv. Chiar si atunci cand simti ca cineva este prea direct sau nepoliticos cu comentariile sale, poti totusi sa accepti comentariile ca niste critici constructive. Accepta sugestiile si pastreaza-ti viziunea pozitiva.

SFATURI

  • Intelege ca trebuie sa fii bun la ceva, daca oamenii sunt invidiosi; priveste asta ca pe o motivatie.
  • Fii puternic si nu lasa pe altcineva sa decida cine esti sau la ce esti valoros.
  • Nu lasa pe nimeni sa iti spuna ca nu esti suficient de puternic. Intotdeauna sa crezi in tine. Nu uita, ei trebuie sa urasca.
  • Niciodata nu renunta la ceea ce iti place sa faci, chiar daca cineva se distreza pe seama asta.

Sursa articolului: Wikihow

0 Comments

Leave a Comment