Este noaptea de dinaintea cursei celei mari. Echipamentul pentru ziua maratonului este gata, stomacul este mai plin de carbohidrati simpli decat ai fi crezut ca poate duce, iar partenerul tau iti arunca acea privire. Dar este oare bine sa pui in acel tip de miscare corpul tau numai gata de alergare? Sau ar trebui sa iti bagi partenerul intr-un dus rece si sa il pui sa se gandeasca la orice altceva?

Antrenori de maraton, specialisti in ginecologie si atleti pun punctul pe ‘i’ in legatura cu activitatea sexuala inainte de un eveniment sportiv important.

‘Ca alergatori, suntem o comunitate superstitioasa. Nu vrem sa schimbam nimic din ce e normal, chiar daca este vorba de ceva ce iubim’, spune Julie M. Levitt, specialista in ginecologie si finisher de maraton (de 14 ori). ‘Dar fiziologic nu exista nici un motiv pentru care sa nu poti sau sa nu trebuiasca sa ai activitate sexuala in noaptea de dinaintea unei curse.’

De fapt, chiar un articol pe acest subiect, publicat in Clinic Journal of Sports Medicine si intitulat ‘Activitatea sexuala dinaintea competitiei poate sa scada performanta?’ se concentreaza pe trei studii legate de activitatea sexuala pre-maraton si, astfel, nu s-a gasit nici un motiv care sa duca la scaderea performantei, mai ales daca este o chestie rapida, tip wham, bam, thank you, ma’am! Articolul mentioneaza ca un cuplu casatorit consuma o medie de 25 pana la 50 de calorii fiecare, in timpul activitatilor sexuale, ceea ce inseamna echivalentul urcarii a doua seturi de scari.

Bineinteles ca acest lucru nu va reduce cantitatea pretioasa de glicogen disponibila. In orice caz, daca este vorba despre un maraton intens si nu apuci sa ai suficiente ore de somn, atunci in mod sigur iti va lua din energie. ‘Cel mai bine e sa fie scurt si frumos. Incearca sa nu ai o activitate intensa inaintea unei alte activitati intense’, spune Levitt.

Mai mult decat atat, o activititate sexuala de durata mai redusa poate preveni posibilele dureri sau iritatii, adauga specialistul. La fel si daca esti atent in ceea ce faci. O activitate sexuala intensa si adanca poate cauza sangerarea cervixului, iar daca peretii uterului sunt subtiri, aceasta poate duce la iritatii si sangerari (Levitt mentioneaza ca pana si antrenamentele lungi si intense pot cauza sangerari in cazul anumitor femei.) Lubrifiantii pe baza de apa pot preveni iritatiile.

De mentionat – si nu vrem sa stricam toata distractia – ca, in seara respectiva, nu ar trebui nimic experimentat – si aici facem referire la incercarea de lucruri noi. ‘Nu experimentati pozitii noi sau acrobatice in dormitor, ar fi pacat sa faceti vreo intindere sau fortare nepotrivita sau sa vi se puna carcei in noaptea dinaintea cursei’, spune specialistul in obstetrica-ginecologie si maratonista Alyssa Dweck, dar si co-autor a ghidului V is for Vagina. ‘Intr-un cuvant, este prudent sa evitati orice firma sau model nou de prezervativ sau de spermicide sau orice alt produs nou in timpul activitatii sexuale de dinaintea cursei – pentru a preveni aparitia unei sensibilitati si a unor reactii neasteptate’.

Daca exista o predispunere spre durere sau iritatie in urma activitatii sexuale, Levitt recomanda un dus sau o baie calduta, imediat dupa. Acest lucru ajuta la echilibrarea pH-ului vaginului, care se poate schimba in urma contactului cu partile masculine. Cremele cu zinc (pentru bebelusi) impotriva problemelor provocate de scutece faciliteaza calmarea iritatiilor, spune Levitt. Dureaza intre 6 si 8 ore sa isi faca efectul, ceea ce o face ideala pentru noaptea dinaintea cursei – poate fi folosita cu actiune multipla, inclusiv dimineata, pentru a preveni urmele sau iritatiile provocate de bustiera de alergare.

Utilizarea unui prezervativ poate fi benefica. Conform unor cercetari recente prezervativele pot ajuta la prevenirea schimbarilor de pH din vagin, rezultate in urma activitatii sexuale. In plus, dupa cum mentioneaza si Janet Hamilton, specialist fiziologie la centrul Running Strong din Atlanta, ‘dintr-un punct de vedere poate putin prea detaliat, nu ma simt confortabil cu fluxul de sperma ce curge in dimineata de dupa, in timp ce eu ma pregatesc pentru o cursa importanta’. Deci, prezervativul este salvarea!

Dar aceste lucruri nu ar trebui sa fie luate in considerare daca activitatea sexuala inaintea unei curse aduce mai mult stres sau afecteaza semnificativ concentrarea. ‘Este foarte importanta relaxarea si concentrarea in ultimele 24-48 de ore dinaintea unei curse, iar daca activtatea sexuala ajuta in relaxare, este un lucru foarte bun’, spune Hamilton. In orice caz, ‘pentru anumite persoane, sexul este o obligatie, o distragere si poate diminua emotiile importante si benefice dinaintea unei curse’, adauga Dweck.

De fapt, cand Levitt a adresat un sondaj informal (putem doar presupune ca a fost si amuzant) pacientelor ei care participa la maraton, daca – ‘Ati avea o activitate sexuala in noaptea dinaintea unei curse?’, anumite femei au confirmat ca este o idee foarte buna, in timp ce altele au fost sceptice la acest gand.

In orice caz, este ok. Activitatea sexuala, ca si oricare alt aspect – parte al ritualului pre-cursa -, este in directa legatura cu ascultarea organismului si intelegerea a ce il energizeaza.

Sursa: Runnersworld.com

0 Comments

Leave a Comment